Lumea Culinara

Coronita crocanta cu urda dulce si sos de iaurt cu fructe de padure

0
Coronita crocanta cu urda dulce
si sos de iaurt cu fructe de padure
Aceasta coronita crocanta e ceea ce numes eu: ordine prin frigider, iar americanii - cooking with leftovers! Caci pe bune chiar asa a fost facuta. Si a fost amuzant foc. In ziua in care am gatit meniul aniversar pentru prietena mea, au ramas mai multe foi de placinta pe care nu le puteam recongela si nici nu voiam sa le arunc pur si simplu. Asa ca am descoperit ca prin frigider mai erau vreo 400 gr de urda dulce, si niste caserole micute (incepute) cu zmeura si afine proaspete pe care le voiam in iaurt, nicidecum in prajitura! Si cum tortul pentru amica mea avea el asa o slabiciune si trebuia sa stea mai mult la frigider decat mi-am propus (asta se intampla cand maresti cantitatile si uiti ca timpul curge in acelasi ritm!), numai bine, din toate adunaturile astea am pus de-un tort. Voi ce faceti cu adunaturile din frigider?

Coronita crocanta cu urda dulce si sos de iaurt cu fructe de padure

Timp de preparare: 35 min
Nr. portii: 8
Ingrediente:
6 foi de aluat dintr-un pachet cu foi pentru placinta
200 ml ulei pentru uns foile
400 gr urda dulce
300 ml frisca
4-5 linguri de zahar praf brun
5 linguri de zahar brun
3 linguri de arahide crude macinate
zeama si coaja de la 1/2 lamaie
zeama si coaja de la 1 limeta
putin anason stelat, scortisoara dupa gust
300 gr fructe de padure (zmeura si afine proaspete)
1 ou
Pentru sos:
250 ml iaurt slab
100 gr fructe de padure
2-3 linguri de zahar pudra brun
cateva frunzulite de menta proaspata dupa gust


Cum se face?

1. amesteca urda cu zaharul pudra, lamaia si limeta, oul si anasonul; bate frisca si incorporeaz-o in urda, apoi pune amestecul la o parte;
2. separat amesteca scortisoara cu zaharul intr-o cana;
3. intinde o foaie, unge-o cu ulei, acoper-o cu o a doua foaie pe care o ungi de asemenea cu ulei si pe care presari zahar cu scortisoara apoi pui cateva linguri din compozitia de urda pe latimea foii; fa cu lingura adancituri in urda si pune fructele de padure bine spalate; ruleaza; strange capetele pentru a nu se scurge compozitia la copt si ruleaz-o intr-o tava de tort intocmai ca in imaginea de mai sus; continua operatiunea pana la epuizarea umpluturii, punand fiecare sul de aluat umplut in continuarea celorlalte in tava; unge coronita cu putin ulei:
4. pune-o la copt, in cuptorul incalzit bine in prealabil, pentru aprox. 20 de minute, pana cand se rumeneste bine; 
Sosul de iaurt
5. intr-un blender amesteca iaurtul cu menta si zaharul, adauga mirodeniile si cu fructele de padure;

Tips: 
- adauga la umplutura sau la sosul de iaurt si zahar vanilat ori baton de vanilie pentru un parfum suplimentar;
- serveste coronita calda inca, cu sosul de iaurt cu fructe de padure de la frigider.

Pofta buna!

0 Comentezi?:

Trimiteți un comentariu