Lumea Culinara

Dulceata de papalau cu portocale si gutui

2
Dulceata de papalau cu mere si gutui
Ei bine, daca l-ati vedea prin paduri, ori pe marginea drumului, sau pur si simplu in gradina nu l-ati lua in considerare. Legendele urbane moderne l-au catalogat chiar drept "otravitor". Ei asi! Doar n-or fi aceste legende urbane mai cu mot decat toata stiinta lumii de pana acum, fie ea si pierduta undeva prin amintiri de nescotocit apartinand lumii antice.



Fructul de Physallis astazi este folosit doar
pentru a orna prajiturile ori mancarurile si
se pierde astfel o resursa curativa
importanta
In cartile de leacuri ale grecilor sta scris ca imparati si oameni de vaza veneau in Tracia pentru a fi tratati de vracii lui Zamolxis cu un fruct misterios si miraculos, un soi de cireasa "de pamant"  ce creste intr-un "scutec" de frunze. Acum poate ca Pedanius Dioscorides in ale sale "De Materia Medica" o fi fost mai putin precis in descriere, cum sustin surse ulterioare lumii antice, insa este sigur ceea ce el scria despre daci si traci, medicii care reuseau sa starpeasca tusea, abcesele si alte dureri omenesti cu o planta "kykolis" ori "cycolis", pe limba dacilor, potrivit lui Dioscorides.

Dulce-acrisoara, minunea nu doar ca elibera "pantecele blocat", alunga febra de orice fel, usura respiratia celor cu "piept ingreuiat" si mai mult, linistea durerile de oase. Planta-minune de care vorbeau grecii, desenand-o pentru a ramane in memoria oamenilor cei cu memorie scurta, nu era alta decat Physallis, sau, Papalau - asa cum o numeau bunicile noastre.

S-a pierdut stiinta folosirii sale asa cum o foloseau tracii, in combinatie cu alte radacini si flori de leac. Si totusi, ceva-ceva s-a pastrat. Luati-i frunzele si faceti infuzie -  cu ea veti trata: guta, litiaza, reumatismul. Compresele cu aceasta infuzie trateaza: furunculoza, abcesele, durerile reumatismale, eritemele si afectiuni ale pielii. Iar fructul consumat in cantitati moderate, alina ficatul si stomacul, alina tusea si bronsitele.

Eu am luat minunea asta si m-am jucat putin cu ea in bucatarie, sa fie de gust si leac si de dedulcire a dupa-amiezelor lungi de vara, langa o inghetata fantezista, a carei reteta am sa v-o aduc ceva mai incolo.

Dulceata de papalau cu portocale si gutui


Ingrediente

2 cutii cu fructe de papalau (Physallis) din hypermarket
2 gutui pana la 250 gr
500 gr portocale
200-250 gr zahar
1 baton de vanilie Bourbon
1/2 lingurita piper alb

Cum se face?

1. curatati de frunze fructele de papalau si taiati-le in jumatati; turnati peste fructe 150 gr de zahar si lasati-le 3-4 ore, apoi treceti-le prin blender; pentru cine nu iubeste sa gaseasca semintele mici prin magiun, pasta poate fi strecurata printr-un tifon;
2. adaugati gutuile curatate de coaja si de seminte si taiate cuburi fine si portocalele curatate si taiate in cubulete; adaugati si restul de zahar si batonul de vanilie si puneti pe foc sa fiarba la foc mic;
3. fierbeti pana cand se leaga siropul; daca doriti o marmelada fina, pasati totul cu blenderul de mana si adaugati un Gelfix urmand instructiunile de pe plic.
4. la final adaugati jumatatea de lingurita de piper alb si puneti in borcane curate si uscate;
5. sterilizati uscat borcanelele de dulceata.

Pofta buna!

2 comentarii: Leave Your Comments

  1. 2 cutii cu fructe de papalau , ce fel de cutii ?

    RăspundețiȘtergere
  2. Papalaul in magazinele noastre apare ca Physallis si il gasesti la cutii mici :)

    RăspundețiȘtergere